Het perfecte bordje is het perfecte plaatje

Je ziet het vast voorbij komen op je Instagram en andere socials, mensen die foto’s maken van hun eten. Iedere (zelfbenoemde) influencer maakt deze foto’s. Al deze foto’s lijken ook echt op elkaar. Wat is er nou zo spannend aan die vettige pizza van de Happy Italy? Het fotograferen van eten is echt een dingetje. Veel van de gerechten zien er ook echt smakelijk uit door de exotische kleuren van de ingrediënten. Maar je kan food fotografie zoveel interessanter en sexier maken. Sommige ingrediënten bevatten een mooi kleurenpallet wat weer te combineren is met een mooie achtergrond, bijvoorbeeld. In deze blog lees je hoe je het perfecte ‘foodie’ plaatje schiet.

Foto’s van bovenaf, ook wel een ‘flatlay’ genoemdJe servies en met name je bord zijn erg handig meegenomen als je aan food fotografie doet of wilt gaan doen. Kies hierbij voor een neutrale kleur. Dit is ook makkelijker om te combineren. Een mooie pastelkleur past weer goed bij een wit bord. 

Daarnaast is een servet ook een mooie toevoegingen voor je food foto. Dit voegt extra structuur en diepte toe aan je plaatje. Zoek dus vooral naar soepele stoffen zoals linnen of niet te dik katoen. Zorg natuurlijk ook dat deze past bij je bord en het eten. Kies dus ook voor een neutrale kleur.

Bij een food foto hoort natuurlijk bestek. Immers, een beschaafd mens eet zoveel mogelijk met bestek… Glimmend bestek is mooi, maar niet altijd handig bij food fotografie. Het reflecteerd namelijk. De glans kan afleiden van het eten of licht weerkaatsen in de lens. Bestek kan ook best duur zijn, kijk hierbij ook is in de kringloopwinkel. Zo heb ik bij mijn oma versleten bestek met een houten handvat gevonden, dit kleurde ontzettend goed op een zwart servet.

Als je naast je bord voor kleine gerechtjes of toppings kiest, dan is een kommetje wel handig. Een kommetje zorgt voor diepte in je foto, als je een gerecht fotografeert op een plat bord. Daarnaast kun je er een gerecht met een contrasterende kleur in doen. Denk bijvoorbeeld aan tomatensoep bij een spinazi gerecht.

Vergeet bij al het gegeven hierboven het licht niet. Licht is het belangrijkste ingrediënt voor je perfecte food foto. Daglicht is hierbij het handigste omdat het niet voor harde schaduwen zorgt. Je wilt natuurlijk dat je eten mooi uitkomt bij natuurlijk licht, zo blijven de kleuren van de ingrediënten echt.

Wil je meer weten of food fotografie of je gerechten laten fotograferen? Of wil je juist tips geven? Neem dan contact met me op. Of neem een kijkje op mijn Instagram en raak dan overtuigd!


Voor Brouwerij Oersoep heb ik tijdens mijn meewerkstage Communicatie alle mooie biertjes op de foto mogen zetten.
Berichten gemaakt 3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven