Als fotograaf weet ik hoe moeilijk het voor een model kan zijn om de juiste pose te vinden. Met portretfoto’s kan ik daarin aanwijzingen geven, maar wat nou als je net even geen professionele fotograaf bij je hebt? Dan zijn er een aantal dingen die je zelf kunt proberen. In deze post geef ik je een aantal tips voor de perfecte foto!

 

#1 Licht

Het licht is het allerbelangrijkste voor een goede foto. Probeer daarom voor je foto op zoek te gaan naar natuurlijk licht. Ga bijvoorbeeld met je gezicht naar een raam toestaan en maak daar de foto. Een goed moment voor een foto met natuurlijk licht, is ‘golden hour’, wat betekent dat de foto gemaakt is tijdens zonsopgang of zonsondergang. Tip: op je telefoon kun je precies zien wanneer de zon opgaat en weer opkomt 😉

Hoe doe je dat dan gedurende de dag? Probeer buiten eens gebruik te maken van schaduw. Ga zelf op een plek staan waar de schaduw boven je is, zodat je van voren wel nog genoeg licht krijgt. Natuurlijk licht is altijd beter, maar heb je dat niet? Probeer dan eens extra licht te creëren met een spiegel, zodat je zeker weet dat je hele gezicht voldoende licht krijgt.

 

#2 Poseren

Om goed op de foto te staan, is het van belang dat je je bewust bent van je postuur en je houding. Zorg dat je je schouders naar beneden duwt en je je rug recht. Zie het zo dat je een soort denkbeeldige draad door je lichaam hebt, die vanuit je hoofd de rest omhoogtrekt. Doe je dit, dan lijk je al meteen langer op een foto.

Je kunt je lichaam ook langer maken door te variëren in je pose! Het ziet er altijd toffer uit als je net dat ene been net even gebogen houdt, maar dan je andere been juist strekt, of wanneer je een arm nonchalant op je heup legt en de andere gestrekt houdt. Dit alles zorgt ervoor dat je lichaam wat dynamischer op de foto staat.

 

Weet je niet zo goed wat je met je handen moet doen? Dan kun je gebruik maken van een attribuut. Dit kan iets heel simpels zijn, zoals een kop koffie, een tas of bijvoorbeeld je zonnebril. Zo maak je het voor jezelf makkelijker om je handen te gebruiken en het zorgt ervoor dat de foto wat dynamischer wordt. Je zou ook je handen over elkaar kunnen slaan of je handen in je broek- of jaszak kunnen doen.

Wat een foto ook wat speelser kan maken, zijn je heupen. Probeer ze eens een beetje heen en weer te wiegen. Je creëert ook hier weer een dynamischer effect door te spelen met de vormen van je lichaam. Wat daarbij de foto nog wat flatteuzer maakt, is je heupen lichtjes naar achteren duwen. Dit kan veel doen voor je lichaam op de foto!

 

#3 Variëren met je gezicht

Om ervoor te zorgen dat niet alleen je lichaam, maar ook je gezicht perfect op de foto staat, is het goed om daarmee te oefenen. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld in selfiemode heel veel foto’s te maken en te variëren door te lachen of niet te lachen, te spelen met je haar of gezicht, etc., etc. Door te oefenen weet je zelf het beste wat wel en niet werkt voor jou!

Een foto hoeft ook lang niet altijd serieus te zijn. Lachen kan iedereen, dus probeer dat ook gewoon voor je foto! Je kunt gaan voor de halve lach, waarbij je je mond dichthoudt, maar wel je mondhoeken omhoog doet. Ook kun je doen alsof je aan het lachen bent. Dat voelt awkward, maar vaak schiet je daarna zelf in de lach, waardoor de foto meteen spontaan wordt.

Andere tips om je gezicht wat sprekender te maken, zijn bijvoorbeeld je wenkbrauwen lichtjes omhoog doen en je tong op je gehemelte houden. Het eerste maakt je wat opgewekter op foto’s en het tweede zorgt dat je nek wat langer en scherper wordt. Je geeft je gezicht zo eigenlijk een ‘mini facelift’.

#4 Kwantiteit over kwaliteit

Tot slot: maak veel foto’s! Als professionele fotograaf is het ook niet zo dat je tien foto’s maakt en dan klaar bent. Tip om zelf snel veel foto’s te maken, is door gebruik te maken van ‘burst-mode’, zodat je in enkele seconden honderden foto’s hebt om uit te kiezen. Je kunt ook een video maken in selfiemode en heel langzaam van pose wisselen. Daarna kijk je dan welke pose je het mooist vindt, screenshot je die en voilà: de perfecte foto!

 

Hopelijk heb je wat aan deze tips. Lukt het nu niet in een keer? Blijf dan gewoon oefenen, oefenen en nog meer oefenen! Lijkt het je nou leuk om eens samen te werken met een professionele fotograaf? Stuur me dan eens een berichtje. Wellicht kunnen we samen aan de slag!

Berichten gemaakt 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven